Země původu: MIX
Odrůda: Geisha, Heirloom
Producent: MIX
Nadmořská výška: MIX
Zpracování: Promyté
Kolumbie GEISHA
Nadmořská výška: 1850 - 2040 m. n. m.
Zpracování: Promyté
Dulce Misterio je jedním z našich nejnovějších dodavatelů, který pochází z úplně jiného prostředí než většina ostatních specializovaných pěstitelů. Se změnou světového řádu, kterou přinesla pandemie, v roce 2020 jeho společnost zkrachovala a on měl najednou k dispozici nejdražší zdroj - čas. Rozhodl se splnit si svůj celoživotní sen: vyrábět nejlepší kolumbijskou výběrovou kávu.
V roce 2016 začal hledat farmu, která by splňovala jeho požadavky - zejména ty, které se týkaly vlastností půdy a nadmořské výšky. V roce 2019 koupil farmu nedaleko Neiry (Caldas), která předčila jeho očekávání - odtud název jeho podniku: Dulce Misterio (Sladké tajemství).
Káva se sbírá pouze v optimální zralosti. Na farmě s ním pracuje vyškolená skupina, která mu celoročně pomáhá se sběrem. Káva se třídí ručně, přičemž nedozrálá káva se odkládá stranou, kterou pak zpracovávají odděleně. Káva se poté promyje a naloží se do plastových nádrží, ve který probíhá 48hod fermentace třešní. Během fáze sušení se kontrolují veličiny jako; teplota, která nesmí zůstat nižší než 38 °C a vlhkost, za kterou je zodpovědná osoba, která kávu měří několik hodin denně pomocí elektronického vlhkoměru.
Etiopie Bensa Damo
Nadmořská výška: 1860 - 2160 m. n. m
Zpracování: Promyté
Odrůda: 74110, 74112 & 74158
Stanice Damo úzce spolupracuje s místními zemědělci. V období sběru kávy, které je od prosince do února náročné na pracovní sílu, zaměstnává stanice více než 100 lidí, což přináší komunitě potřebný příjem. Zemědělcům platí o 20 - 30% vyšší ceny, než je průměr, čímž oceňuje hodnotu tvrdé práce.
Podle tradičních postupů se káva pěstuje ekologicky ve stínu původních stromů. Jakmile se třešně zbaví slupek a fermentuje se 48 - 72 hod. v nádržích. Po promytí se suší 12 - 15 dní na vyvýšených afrických lůžkách.
Kromě produkce výborné kávy stanice Damo v loňském roce postavila 5 venkovských škol, kde nabízí mladým lidem vzdělání ohledně kávy (zpracování, distribuce sazenic apod.)